Fóliák bűvöletében

Kezdek kicsit túltöltődni negatív érzésekkel azt illetően, hogy a telefonok egyre drágábbak, okosabbak, az ember életében jeletősebb szerepet töltenek be, mindezek ellenére egyre “törékenyebbek” is.

Simán lehet, hogy velem van a baj, de ha veszek valamit, nyílván igyekszem megvédeni azt a rongálódástól, hogy sokáig boldog tulajdonosa lehessek. De csöppet kezd betelni a pohár, hogy már-már olyan, mintha szánt szándékkal nehezítenék meg a dolgomat. Régen volt a telefon, belerakta az ember egy tokba, a kijelzőre rápuszilt egy fóliát, oszt jónapot.

Most 2-3x annyiba kerül egy hasonlóan komolynak számító telefon, de a kijelzőt mintha direkt úgy találták volna ki, hogy ne lehessen rá normális fóliát tenni. Boldogan vettem meg a Note 9-emet, és kevésbé boldogan, de mosolyt facsarva az arcomra vettem hozzá egy komolyabb tokot, és egy szipiszupi Whitestone Dome nevű görbe üvegfóliát szumszangéknál, mert ha egy telefon ekkora, ráadásul elöl-hátul üveg, az persze szépnek szép, de mintha kérné, hogy összetörjék. Meg persze ennek már csak úgy lefojik a kijelző a szélére, nehogy megoldja a parasztja egy lapos üveglappal a védelmet. Nem, a görbe kijelzőre egy különleges ragasztót kell nyomni, arra ráralni a görbe üvegfóliát, majd UV-fény alá tenni, hogy a ragasztó megkössön. Jól hangzik mi? A cuccot persze le lehet szedni egyébként, szóval nem túl drasztikus a dolog.

Próbáltam már TPU fóliákat, amik meg nem olyan strapabíróak mint az üveg, de cserébe rondák is. Pláne, hogy ha tollal írna az ember a kijelzőbe bele, akkor szétcseszi az egész fóliát, mert ez a cucc olyan, mint a gumi. Benyomódik, elcsúnyul.

Szóval megvettem én sokpénzért a csudijó hajlított üvegfóliát, mert az 1 év garancia azért jól tud hangzani, és az ember máris megmagyarázza magának, hogy hosszútávon jól jár vele. De amikor vagy negyedjére cserélték nekem 3 hónapon belül, mert fellevegősödött a széle, inkább visszaadták a pénzemet, és visszavonták az 1 év garanciát.

Mit csináljon ilyenkor az ember, kezemben a még szinte új telefon, olyan nincs, hogy erre ne applikáljak valamit. Nos találtam az internetben kínai hajlított üvegfóliát olcsóért, vettem hát. Csakhogy ezek többsége még a Whitestone-nál is bénább, és mire az ember belejön abba, hogy hogy tegye fel úgy, hogy az 5 percnél tovább rajta maradjon, na az egy művészet, meg kb. egy fél tucat kukázott próbába kerül. Most már sikerül megoldanom, és többé-kevésbé boldog vagyok.

De a probléma még fennáll. Az, hogy a telefon kijelzője görbül, meg lukacsos és cikkcakkos, annak a wow-faktoron kívül abszolút semmi előnye nincs, sőt. De még ha ez csak opció lenne, de nem, tunkolják bele az emberbe, hogy neszeneked, ez jó, ezért adjál pénzt. Kicsit kezdek kiábrándult lenni, hogy nincs olyan prémium szegmens, ami azért prémium, mert sokáig megbízhatóan használható, és mondjuk relatív egyszerűen meg lehet védeni. Ehhez például egy teljesen lapos kijelző nem lenne rossz.

Amik már kb. 5 éve egyetemesen ki lettek nyírva. Remek.