Logika? Minek az?!

Most nagyon szeretném megsimogatnám néhány inteles szoftvertervező mérnök buksifejét.

Vannak ám előzmények. Másfél hete lecseréltem a laptopomat. Eddig egy 11″-es Macbook Airt használtam, amit megörökölt a húgom, én pedig egy 13″-es Asus Zenbook UX305-öt nyüstölök. Az ok egyszerű, gyakorlatilag rühellem az OS X-et. Rövid távon nagyon szép, csábító, alapfelhasználóknak nagyon is jó lehet, de én alapvetően sokkal jobban érzem magam egy Linux vagy Windows rendszeren. Szóval beszereztem ezt a kis cukibogyót. A sors iróniája, hogy a típusa is UX-szel kezdődik… Gondoltam egyébként, hogy írok róla valami kis tesztféleséget, de annyira sok van belőle az interneten, hogy nem ezzel fogom megfordítani a világ sorsát.
Viszont amivel ma szívtam, na az egyik tesztben sincs leírva.

Az első perctől kezdve imádom a gépet, könnyű, vékony, szép, néma, gyors, többet nem is kívánhatnék. Viszont meglehetősen furcsa volt, hogy mikor akkumulátorról használtam a gépet, furcsán váltakozott néha a kijelző fényerőssége. Hiába állítottam át az energiagazdálkodás fokozatát, nem változott, és hálózatról se produkálta a dolgot. Ahogy figyelgettem, feltűnt, hogy nem is a fényerősség változik, annak az automatikus szabályozását is kikapcsoltam, hanem gyakorlatilag a kontrasztot állítgatja a gép a kijelzőn megjelent tartalmak függvényében. Nagyon zavaró volt a dolog, mert még csak nem is egyenletesen állítgatta át, hanem “darabosan”, így nagyon feltűnő volt.

Elkezdtem hát kutatni az interneten, hátha megtalálom a megoldást. Egy találat nem volt kifejezetten ezzel a géppel kapcsolatban, ami elég érdekes, mert nem tudom elhinni, hogy csak nekem tűnt fel a dolog. Intel HD Graphics 5300-as grafikus meghajtó van a gépben, el is kezdtem bőszen túrni az Intel HD Graphics Control Panel nevű csodálatos eszközt. Nem tudom megérteni, hogy ha az NVIDIÁéknak és AMD-éknek sikerült normális vezérlőprogramot írniuk, Inteléknél ez miért nem sikerült.

fomenu

Na szóval megtaláltam, hogy nekem egy “Adaptive Contrast Enhancement” és/vagy “Display Power Saving Technology” nevű dolgot kéne kiiktatnom. Kerestem is hát a megoldást az interneten. Itt mindenhol az Intel Graphics and Media Control Panelről beszéltek, és hogy abban ott az opció. Aztán máshol máshogy nevezték a funkciót, de a lényeg mindenhol ugyanaz volt, nyissam meg az Intel Graphics and Media Control Panelt és ott lesz a megoldás.

QCSoD

A probléma csak az volt, hogy nekem nincs ilyenem, csak a fentebb említett Intel HD Graphics Control Panel.
Gondoltam, az az én bajom, hogy nem friss a grafikus meghajtó drivere. Repesztettem hát az Intel oldalára, ahonnan egy fél miatyánkkal később már lent is volt a driver. Reménytől csillogó szemekkel indítom el, erre azt írja, hogy Not supported operating system. A driver 64 bites Windows 8.1-re volt, és nekem az van. Na sebaj, ez az exe-s telepítő volt, letöltöm akkor a zip-eset. Az már informatívabb volt, elküldött a picsába, hogy én mit képzelek, hogy gyári drivert akarok feltenni, ha nekem az ASUS volt olyan kedves, és valami egyedit rakott. Csakhogy az ő oldalukon nincs a jelenleginél frissebb, és ez elég gáz. Azzal nem lenne baj, hogy ők különcködnek, és egyedi drivert csinálnak, de akkor ne legyen már 2014/10-es a legfrissebb náluk, ha az Intelnél 2015/03-ban jött ki a legújabb. Vagy akkor már hadd frissítsek. Egyébként is többször összeomlott a driver használat közben, és ez elég frusztráló volt, hát még az, hogy nem volt az ASUS oldalán frissebb driver. Ekkor már azt kutattam, hogy hogyan tudom ráerőszakolni a gyári drivert a gépre.

S lőn világosság, a Steam fórumain bukkantam rá a megoldásra. Tehát a lényeg az, hogy az eszközkezelőből kell manuálisan trükközve ráerőszakolni a gyári drivert a rendszerre. Remek, megcsináltam. Mostmár egyébként a gyári telepítő sem küld el a fenébe, rendesen engedi feltelepíteni a drivert, úgyhogy kiélhetem a perverz hajlamaimat, ha éppen unatkozom, és drivertelepítéssel akarom elütni az időt.

Tehát a gyári driver fent, öröm és boldogság, de a probléma még mindig nem szűnt meg, és Intel Graphics and Media Control Panelem sincs.

Aztán találok egy bejegyzést az Intel fórumain, ahol ezzel van problémája egy felhasználónak.

dell81_flick_2

Nézem… ÓÓÓ nane, hogy amit én eddig akartam, az pont a régi control panel?! Hogy volt régen valami, ami használható volt, működött, nem foglalta el az egész képernyőt, és azt lecserélték erre az IZÉRE? Pedig de. Mondom, remek, legalább a drivert frissítettem, de akkor az én bajom nem itt volt. Viszont nekem máshogy néz ki, mint a fentebbi képen, akkor hol a fenében vannak akkuról működéses beállítások? Látom én az ablak tetején a Plugged In feliratot, nagyon imponál, de nekem mégiscsak On Battery kéne. Hiába kattintok rá, semmi. Pedig ezen a képen gyönyörűen ott van az a beállítás, ami nekem kéne.

fomenu

És most képzeljétek el a fejemet, amikor teljes kétségbeesésemben rákattintottam a bal felső sarokban lévő Power gomb melletti pici nyilacskára, és előbukkant a menű, ahol válthatok… Komolyan? Pont oda kellett azt tenni? Meg lehet nézni a régi control paneleket. Látható a tendencia, ahogy egyre bénábbak lettek. De még ennél az új borzalomnál is ott volt láthatóan a két fül korábban, bezzeg ennél a legújabbnál így kellett eldugni.
Nem vagyok én UX mester, de baloldalt a Power felirat a kiválasztott menüpont neve. Ki az istennek jutna eszébe pont arra kattintani? Még ha értelmet akarnék adni annak a nyílnak inkább raknék oda gyorsgombokat a kezdőlapról elérhető többi menüpontnak, nem a kiválasztott menüpont alatti almenük közti váltogatást raknám oda, mert az istennek se lehet észrevenni. És ott van jobbfelül a Plugged In szöveg, amire hiába kattint az ember, semmi. Gratulálok.

battery

Szóval sikerült átváltalom, kikapcsoltam a “Display Power Saving Technology”-t, és újra nyugodtan tudok aludni. Érdekes belegondolni, hogy egyeseknél a kontraszt csavargatásáról az az ötletük támad, hogy majd attól fogja kétszer annyi ideig bírni a gép akkumulátorról. Hát nem.