Mazochizmus a boldog élet titka – kísérlet 700MHz-en

Majdnem minden ember a szoftverhez választ hardvert, és ezt természetesnek érezzük, miközben a szoftverek sorra erősebb hardvert kívánnak, mi meg mint a birkák, cserélünk. Próbáljuk meg a másik oldalról nézni a dolgokat: mi lenne, ha adott lenne a gép, és ahhoz választanánk szoftvert?

Rendeltem magamnak egy Raspberry Pi B+ “miniszámítógépet”, egyrészt mert hajthatatlan vágyat éreztem, másrészt mert szent célként tűztem ki magam elé a személyiségem fejlesztését. És ettől leszek jobb ember. Egy új számítógéptől. Bizony.

Raspberry Pi B+

Azt mindenesetre tudni érdemes, hogy ez egy bankkártya méretű kütyü, ami tulajdonképpen jó kézben bármire képes. Én annyira nem vagyok jó kéz, de majd meglátjuk. Átszámítva 8100 forint volt maga az alaplap, ehhez rendeltem egy 64GB-os microSDXC kártyát, USB-s Wifi adaptert, burkolatot, miegymást, lényeg, hogy nem egy drága dolog. A legjobb az egészben a méretén kívül: kb. annyit fogyaszt, mint egy villanykörte és mozgó alkatrészek hiányában hangja sincs.

Ami az én szempontomból lényeges, hogy egy alapjáraton 700MHz-en üzemelő egymagos ARM procogó és 512MB RAM párosból kell kihoznom valami használható felhasználói élményt. 1080p-s (FullHD-s) videók lejátszására fel van készítve, így ezzel nem lesz gond, ám nem arra találták ki, hogy valami állat ezt elsődleges számítógépnek használja. Mert márpedig én ilyen állat vagyok. angelday kavart némi visszhangot, mikor kijelentette, hogy kisebb tárhelyű telefonra váltás neki előrelépés, mivel olyan keretek közé szorítja magát, ahol nem tudja folytatni a telefont szeméttel teletöltő életmódját. Szerintem ez egy abszolút jó gondolat. És miért is ne lehetne továbbgondolni? Itt élünk a gigahertzek világában, holott kicsit más gondolkodással – úgy érzem – simán lehetne boldog életet élni akár 700 megahertz-cel is.

A cél egy minden vágyat kielégítő, a felhasználót tejben-vajban fürösztő rendszer összerakása, természetesen ismét Arch Linux alapokon. Valamilyen nagyon kis erőforrást igénylő ablakkezelőt fogok használni, anno például az OpenBox-szal fölöttébb közeli baráti viszont ápoltam. Tehát jönni fognak beszámolók internetböngésző, levelező, csevegőszoftver, filmnézés és egyéb témákban, akár tutorial jelleggel, hátha nem egyedül vagyok öngyötrő. Emellett másodlagos cél, hogy retro játékkonzol legyen a masinából, ezt régi játékkonzolok emulátoraival fogom megoldani, és ezzel várhatóan a játékok iráni igényem is hatványozottan ki lesz elégítve. Rendeltem is két darab joystickes “Playstation” kontrollert, két “Super Nintendo” kontrollert, és egy “Nintendo 64” kontrollert. A konzolok nevét azért raktam idézőjelbe, mert természetesen nem eredeti kontrollerekről van szó, hanem USB-csatlakozós másolatokról, amiket könnyedén fogok tudni használni az emulátorokkal.

Szóval a lényeg, hogy egy – véleményem szerint – egészen érdekes kísérletnek nézünk elébe. Várhatóan egy héten belül megjön minden fontosabb alkatrész, úgyhogy már alig várom, hogy belecsaphassak a lecsóba.

Kíváncsi vagyok, mennyire leszek idegbeteg.