Tejfel

Az élet nem fenékig tejfel, szokták mondani. És ez Japánra hatványozottan igaz. Eddigi itt-tartózkodásom során alkalmam nyílt belelátni a mindennapi ember életébe, így nyugodtan mondhatom, hogy aki szerint Magyarországon minden szar, az elmehet a picsába. Komolyan mondom, itt a középszinten könnyű ellimonádézni, de annál jobb életkörülményeket teremteni nemigen lehet. Az okok a következők:

  • Népesség: Durván 150 millióan élnek itt, 15x többen, mint Magyarországon. Az ország területe Magyarországnak csupán háromszorosa, de a földrajzi viszontagságok miatt a lakható terület megegyezik Magyarországéval.
  • Fizetések: Míg Magyarországon 120 ezer forint, itt 320 ezer körül van.
  • Árak: A fizetések tényleg szimpatikusabbnak tűnnek, és joggal gondolhatja az ember, hogy hülye, aki emellett panaszkodik. Viszont míg Magyarban az egyszeri diák egy teljes Budapest bérletért havonta kb. 3500 forintot fizet, itt egy szimpla buszbérlet kerül 22 ezerbe. Tehát arányaiban nehezebben lehet kijönni az átlagfizetésből. Ha az árakat szinkronizáljuk a magyarokkal, alacsonyabb átlagfizetés jönne ki.

Japán nagy részén nincs a lakásokban központi fűtés, mert míg otthon havonta 30 ezer forintból ki lehet jönni, itt 180 ezer forintba kerülne minden szobát befűteni. Ugyanez nyáron. Itt még melegebb a nyár, mint magyar földeken, és jóformán mindenki megengedhet magának néhány légkondícionálót, de használni már csak alig használják, mert annyira drága az áram.

Túlszabályozott társadalomról van szó, az emberek önmegvalósítása nulla. És lefogadom, hogy ez a legfejlettebb országok mindegyikében így van. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy itt mindenképpen szar, csak azt, hogy aki elvágyik otthonról, mert egy idealizált társadalmat lát egy másik országban, próbálja meg átgondolni, biztosan könnyebb-e ott élni. Főleg, ha már azt megengedheti magának, hogy odaköltözzon, akkor ha van egy kis esze, abszolút nagy dolgokat lehet véghezvinni Magyarországon (is), mert sokkal több lehetőség adott. Az más kérdés, hogy ezzel mennyien élnek.

Függöny.